Кое е нещото, което е присъщо за зрелите и уверени хора?

denitsa

Ако се опасявате, че това да изразите емоциите си би отблъснало човека отсреща, то по-скоро трябва да отделите време в това да помислите защо имате в живота си човек, който ви дава такава несигурност.

Имате ли човек в живота си, който залага на всевъзможни психологически игри и тактики, за да постигне онова, което желае?


Или, може би, се сещате за някого, който използва множество манипулативни похвати, за да извлече от вас онова, което желае и от което има нужда? Има ли човек в ежедневието ви, който, чрез манипулация цели да наложи някакъв своеобразен контрол върху вас и, по този начин, да управлява не само живота ви, но и начина, по който се чувствате?

Ако отговорът на тези въпроси в главата ви клони към „да“, то тогава убедително бихте могли да заключите, че си имате работа с не особено зрял и самоуверен човек.

Ето защо.

Правени са проучвания, според които малките деца на възраст между 3 и 4 години, са в пъти по-способни да идентифицират различните емоции по лицата на околоните и да ги назовават с истинските им имена. Същото важи и за собствените си емоции. Децата са всеизвестни с голямата си откритост и честност. Иронично или не, но това ги прави в пъти по-зрели от възрастните, които, поради една или друга причина, избират или да прикрият, или да излъжат за емоцията, която изпитват. Това ни отвежда до първото нещо, което зрелият и самоуверен човек притежава – умението да назовава емоциите си с истинските им имена и да не прибягва до психологически трикове.

emotional intelligence

Емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност, за разлика от умствената и когнитивната, се култивира и развива с годините. Човек се ражда с определен умствен капацитет, но емоционалната интелигентност е нещо, което би трябвало да бъде най-отгоре в листа му с приоритети за нещта, които да развие и подобри в собствената си личност. Зрелият човек ясно ще разграничава различните емоции, през които преминава, и ще е наясно с причините, довели до тях. Признак на незрялост е да не задълбаваме в случките и обстоятелствата, които ни провокират да се чувстваме по един или друг начин.

И друго – зрелите хора не се страхуват да изразят себе си чрез онова, което чувстват. Белег на несигурност и неувереност в собствената личност би било непрестанното премълчаване на нещата, които ви засягат както положително, така и отрицателно. Честните и откровени разговори, без страх от последствията, са присъщи за онези, които добре знаят кои са и какво заслужават. Ако се опасявате, че това да изразите емоциите си би отблъснало човека отсреща, то по-скоро трябва да отделите време в това да помислите защо имате в живота си човек, който ви дава такава несигурност. Прикривайки емоциите си, вие всъщност не сте себе си. А това е най-голямото престъпление, което бихте могли да извършите към собствената си личност.

Next Post

Няколко начина да спестите пари лесно и бързо

Скъсайте с предразсъдъците относно качество и социален статус, които преследват магазините и веригите за дрехи и обувки втора употреба. Там бихте могли да откриете истински заровени съкровища на цена, в пъти по-ниска от тази, на която ще ги намерите в редови магазин.
money saving