Съвети за ефективно заснемане на нощни кадри

ipopov
Съвети за ефективно заснемане на нощни кадри

Когато Слънцето залязва, могат да се направят страхотни снимки. Това е една от най-популярните стъпки за начинаещите, а нощната фотография е сравнително лесна, ако знаете как да настроите фотоапарата си.

От невероятни цветове до нова перспектива към познат обект – нощната светлина – и най-вече липсата на светлина – това ви дава възможност за някои творчески композиции и специални ефекти. Въпреки това, работата с по-малко светлина изисква да използвате специфично оборудване и да практикувате определени техники. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да „прегърнете нощта“.‍

1. Поемете контрола

Фотографията е изкуството на улавянето на светлината. През нощта тя е по-малко, така че фотографът трябва да забави скоростта на затвора на фотоапарата, за да позволи в сензора му да попадне повече светлина, но не прекалено много.

Фотографията с дълга експозиция плаши много начинаещи, но не би трябвало. Ръчният контрол върху експозицията е това, в което се състои голяма част от творческата фотография. На първо място това означава, че трябва да използвате фотоапарат, който ви позволява да регулирате ръчно скоростта на затвора, но също и ISO, диафрагмата и фокуса. Така че ще ви е необходим DSLR или безогледален фотоапарат с пълно ръчно управление.

2. Забавете скоростта на затвора

Скоростта на затвора на фотоапарата е времето, за което е отворен затворът на фотоапарата, и съответно колко дълго сензорът на фотоапарата е изложен на светлина. Фотоапаратите я измерват в секунди и части от секундата, като при повечето фотоапарати тя варира от 1/4000 (една четирихилядна част от секундата ) до 30 секунди – и за да извлечете максимална полза от нощните си снимки, трябва да използвате много по-ниски скорости на затвора.

Чрез снимане през нощта с използване на бавна скорост на затвора, фотоапаратът ви може да разкрие неща, които не виждате. Каквито и светлинни източници да има в кадъра, те ще бъдат увеличени или преувеличени, така че дори слаб и отдалечен източник на светлина може да заеме главна роля в снимките ви.

3. Опознайте фотоапарата си

Ако искате успешно да боравите с фотоапарата си през нощта, трябва да се запознаете добре с неговите контроли. Можете ли да променяте скоростта на затвора, без дори да поглеждате към фотоапарата си? Ако не можете, научете се да го правите, защото постоянното използване на фенерче за намиране на определени бутони и контроли през нощта бързо става неприятно.

Добър трик е да седнете в тъмна стая (или просто да затворите очи) и да си поставяте задачи. Например, увеличете скоростта на затвора, променете ISO и след това проверете снимката, като увеличите, за да проверите фокуса. Ако това ви е твърде сложно, проучете как да персонализирате контролите на фотоапарата, за да улесните работата.

4. Фокусиране на тъмно

Как можете да фокусирате нещо, което не виждате? Наистина е изкушаващо да настроите обектива близо до точката на фокусиране на безкрайност (потърсете символа ∞), но дали това е точно, зависи от обектива. Най-добрият вариант е да фокусирате автоматично върху ярко осветена сграда (или да осветите нещо с фенерче – за предпочитане обекта си), след което да увеличите изображението на LCD екрана, за да проверите фокуса. Когато сте доволни, превключете отново на ръчно фокусиране на обектива, за да фиксирате фокуса..

5. Светлинна картина

Рисуването със светлина е изкуството да се използва източник на светлина за осветяване на кадъра по време на снимка с дълга експозиция. Това може да означава използване на мощен прожектор за осветяване на сграда в далечината за цял кадър, или бързо осветяване на нещо по-близо. Ако осветявате обект, нека той да е фин и странично осветен. Опитайте да осветите дърво или страна на сграда само с кратък проблясък на фенерче, като увеличите времето, за което го оставяте да свети, ако ефектът е твърде слаб.

Рисуването със светлина може да означава и създаването на по-креативни композиции, като улавяне на светлините на автомобил или въртене на фенерче около главата ви, за да създадете кръг от светлина. Друга интересна техника е да поставите фенерче в режим на червена светлина в или под автомобил, след което да направите дълга експозиция; целият автомобил ще свети в червено.

6. Снимайте звездите

С широкоъгълен обектив, настроен на фокус безкрайност, изчислете максималното време на експонация според правилото 500 (500÷фокусно разстояние), за да предотвратите размазването на звездите в изображението от въртенето на Земята. За 14-милиметров обектив това са 35 секунди, за 20-милиметров – 25 секунди, а за 50-милиметров – само 10 секунди.

След като това е фиксирано, можете да експериментирате с ISO и диафрагмата, но като правило изберете ISO 800 или ISO 1600 и при тъмно небе отворете диафрагмата възможно най-широко (например f2,8 или f4,5, в зависимост от обектива). След като направите снимката, увеличете мащаба, за да проверите фокуса, и след това променете ISO и блендата.

Next Post

Как да удължим живота на смартфона си: трикове и съвети

За да избегнете ненужни разходи и да се наслаждавате на вашите устройства възможно най-дълго, е важно да знаете как да удължите живота им. В следващите редове ще разгледаме някои полезни трикове и съвети, които ще помогнат да поддържате вашия телефон в оптимално състояние и да го предпазите от преждевременно износване […]
Как да удължим живота на смартфона си: трикове и съвети