Стоматит при котките

ipopov
Стоматит при котките

Да бъдеш собственик на котка може да бъде трудно, когато става въпрос за здравословни проблеми – тези животни са пословично потайни и може да се опитват да скрият, когато ги боли. Това означава, че трябва да сте нащрек за симптоми, които показват, че нещо не е наред. А зъбните проблеми са често срещан проблем.

В тази статия ще разгледаме състоянието, наречено стоматит, както и как да открием признаците на стоматологичен проблем.

Какво представлява стоматитът при котките?

Това е медицинско състояние, което причинява силно възпаление на устата и венците им. Възпалението изглежда червеникаво на цвят и причинява значителна болка на животните. В някои екстремни случаи – може дори да предизвика кървене в устата.

Какво причинява стоматит при котките?

Предполага се, че множество фактори причиняват стоматит при котките, като причините все още не са окончателно установени. Мнозина смятат, че основният му причинител са вирусните инфекции, тъй като много котки с това заболяване имат съпътстваща вирусна инфекция, особено с вирус, наречен „калицивирус“. 

Счита се, че зъбната плака и зъбният камък също са важен фактор.

Какви са симптомите на стоматит при котките?

Ако мислите, че котката ви може да страда от котешки стоматит, може да откриете няколко различни клинични признака. В случай че забележите някой от тях, е важно да я заведете на ветеринарен лекар за преглед възможно най-скоро. Ето кои са те:

  1. Възпалени и кървящи венци

Силно възпалените венци са основен признак, че котката ви може да страда от котешки стоматит. Когато се възпалят, те се зачервяват и започват да се подуват. Ако не се лекуват, може да започнат да кървят. Това възпаление не се ограничава само до венците – други области около устата, като задната част на гърлото, също може да се засегнат и да се появят язви.

  1. Загуба на тегло

Друг признак, че домашният ви любимец може да страда от котешки стоматит, е бързата загуба на тегло. Това е така, защото възпалението и подуването на устата причиняват значителна болка и дискомфорт, което може да накара животното да яде много бавно или в крайна сметка да спре да се храни напълно. Един от признаците, на които трябва да обърнете внимание, е – ако котката тича към купичката си, защото е гладна, но след това се мъчи да изяде храната и оставя по-голямата част от нея или дори цялата. Това може да се случи по-често, когато яде суха храна, а не мокра.

  1. Прекомерно слюноотделяне

Котешкият стоматит често може да причини прекомерно слюноотделяне. За разлика от кучетата, слюноотделянето не е нещо много често срещано при котките и обикновено е признак на болка. Това го прави по-лесно забележимо като предупреждение, че нещо може да не е наред със стоматологичното здраве на вашия приятел.

  1. Липса на обгрижване

Много котки със стоматит започват все по-рядко да се грижат за себе си. Това се дължи на факта, че използват езика и устата си, за своите хигиенни рутини, а това заболяване може да причини силна болка, която прави тези задължения изключително неприятни. Понякога може да не забележите, че вашият любимец се грижи по-малко, но вместо това ще видите признаците, като например рошава козина.

  1. Лош дъх

Лошият дъх е много често срещан при котките със стоматит. Когато проверявате за лош дъх, е важно да разберете, че той не винаги е показател за заболяване. То обаче оставя особено неприятна миризма, която обикновено се усеща лесно.

Лечение на стоматит при котките

Първата стъпка към лечението е да заведете котката си при местния ветеринарен лекар. Той ще може да я прегледа, за да определи дали има някакво стоматологично заболяване и ако е така, колко тежко е то. Също така ще може да даде съвет за най-добрите възможности за лечение. Какво може да е то?

  1. Антибиотици

Едно от леченията, които вашият ветеринарен лекар може да ви предложи, са антибиотици. Понякога те се използват, за да се възстанови контролът при разрастване на заболяването и да се овладеят вторичните бактериални инфекции, които в противен случай е възможно да влошат възпалението и болката. Антибиотиците може да подпомогнат подобряването на котешкия стоматит, което от своя страна ще намали възпалението и болката. След като отмине, състоянието на котката ви трябва да се следи, защото има вероятност да се изостри отново. Антибиотиците не се препоръчват в дългосрочен план, а само по време на обостряне на заболяването.

  1. Стероиди

Стероидите може да бъдат ефективен начин за лечение на стоматит при тези животни. Въпреки това, обикновено са запазени за тежки случаи, за да се възстанови контролът по време на обостряне.

  1. Нестероидни противовъзпалителни средства

Друго често срещано лечение на котешки стоматит са нестероидните противовъзпалителни средства, известни още като НСПВС. Тези лекарства се използват за намаляване на възпалението заедно с болката.

  1. Отстраняване на зъб

Ако котешкият стоматит е напреднал твърде много, най-добрият начин за лечение може да бъде премахването на зъб. Изваждането на зъбите около възпалената тъкан ще намали възпалението заедно с броя на бактериите в устата на котката. В екстремни случаи може да се наложи изваждането на голям брой зъби, за да се овладее заболяването.

Next Post

Рециклиране на алтернатор за кола

Всеки автомобил, рано или късно, има нужда от рециклиране на алтернатор. Важно е да познавате добре своята кола и да сте наясно с оптималния ѝ начин на функциониране, за да забележите всяко отклонение, което може да е знак за повреда. Знаците, че вероятно автомобилът ви се нуждае от рециклиране на […]
Рециклиране на алтернатор за кола