Интересни факти за пицата

Administrator

Пицата е едно от най-разпознаваемите и популярни ястия в света. Всяка минута в света се продават няколко хиляди парчета пица, но малко от клиентите й знаят колко интересни факти са свързани с нея.

1. Пицата е първата покупка, направена онлайн

Първата официална покупка в мрежата изобщо не е била покупка на книга или карта за обаждане на приятели от друга държава. Исторически беше отбелязана поръчка на пица с пеперони и сирене за дома.

2. Парфюмерите успяха да пресъздадат миризмата на пица в парфюма

Американската марка Demeter Fragrance произвежда необичайни парфюми с моноаромати – билки след дъжд, библиотека, погребален дом …. Преди няколко години марката комбинира нотки на домат, билки, пшеница, сирене и получи вкусни парфюми, които редовно се купуват от всички фенове на този продукт от тесто.

3. Пицата е измислена не от италианци

Жителите на Италия се гордеят с националното си ястие и обичат да разказват легенди за това как е измислено. По принцип всички съществуващи версии се свеждат до факта, че пицата е измислена от селски овчари като начин да се спести на обяд и да не се губи време за готвене на огън. Според официалната версия, създадена от историците, първата пица е била приготвена от готвачи от гръцкото благородство и е била наречена плакунтос, което означава „плоска печена чиния“. Това събитие се е случило преди около 2 хиляди години.

4. Пицата помага да отслабнете

Японците са измислили един вид пица, която помага да отслабнете. Основата на тестото съдържа голямо количество въглен, който днес се счита за почти идеалното средство за отслабване и детоксикация. Той предотвратява образуването на телесни мазнини и извежда токсините от тялото. Тази необичайна добавка няма ефект върху вкуса на ястието.

5. Пицата създаде икономически феномен

В Съединените щати цената на пицата за 50 години съвпадна с цента с ценоразписа на цените на метрото в Ню Йорк. Този икономически закон беше наречен „принцип на пицата“: днес, подобно на добре известния „индекс на бургера“, той помага на посетителите да се ориентират за високите разходи за живот в определен американски град въз основа на заявки от местни ресторантьори за това ястие.

6. Най-скъпата пица в света струва 8,3 хиляди евро

За тези, които се отегчават от „Маргарита” или „Калцоне”, има ексклузивна версия на пица, която се приготвя изключително в един ресторант в света. Заведението се намира в малко градче в Южна Италия, наречено Агрополи. Пица „Луи XII“ се приготвя само от продукти с най-добро качество: рядко пшенично брашно, червена сол от река Мъри и три вида хайвер от лангуста, омар и риба тон. Поръсена е с биволско сирене моцарела и се сервира със скъп коняк. Цената на една пица с диаметър 20 см е 8,3 хиляди евро. Не се отчайвайте от цената, защото вие можете по всяко време да получите доставка на пица от foodpanda  на достъпна цена и много по-голяма от тази.

7. Пицата тласка звезди към благотворителност …

Американската певица Лейди Гага веднъж закъсня за собствения си концерт и забеляза, че феновете, които я чакаха, сериозно огладняха. Съжалявайки ги, тя похарчи 1000 долара за доставка на пица за тях, за да могат феновете да си възвърнат сили преди шоуто.

8. … и престъпници – да крадат

Серийният убиец Филип Уордман изпрати 32 души в другия свят и се хвана да краде парче пица. Според закона на щата Калифорния той имаше последната си вечеря преди смъртното наказание,  и Филип поиска вегетарианска пица. Но той не я изяде, като пое обещанието на охраната, че тя ще бъде дадена на бездомните.

9. Пицата може да бъде отпечатана на 3D принтер

НАСА прекара 4 години в разработването на модел за необичаен 3D принтер, който ще отиде до орбиталната станция. Той ще подготви пица за астронавтите, като самостоятелно използва отпадъците и работи на батерии за слънчева енергия.

10. На жителите на Аляска доставят пица със самолет

Поради честата мъгла и дъжд не е толкова лесно за жителите на Аляска да си поръчат пица. Тя им се доставя със самолет, така че пицариите чакат да се съберат голям брой поръчки, за да компенсират разходите за реактивно гориво и пилотни услуги.

След като вече сте запознати с някои интересни факти за една от най-любимите храни на много хора по света, сме сигурни, че тази вечер с удоволствие бихте изпробвали някой екзотичен или традиционен вариант на пицата. Приготвянето и вкъщи, обаче е дълъг процес, затова най-голямата платформа за доставка на храна в България се е погрижила за своите клиенти, като до 31.07.2020г., всеки нов потребител може да се възползва от код 10panda, с който ще получи 10 лв отстъпка. Клиентите, които вече са регистрирани могат да предоставят своя код на приятел, който да пробва услугата за пръв път и да се наслади на вкусна и ароматна пица, доставена до вратата на дома му.

Next Post

Filorga - единствената козметика, от която имате нужда за лицето си

Днешната статия ще е изключително полезна за онези от вас, които подчертано държат на качествената козметика и може би са в търсене на наистина подходящата такава – онази, която категорично ще предостави обещаните ефекти и ползи и ще ви остави извънредно доволни от избора. Нейното име е Filorga – безпрецедентния […]