Nikon срещу Canon: Кой е най-добрият и защо?

ipopov
Nikon срещу Canon: Кой е най-добрият и защо?

Ако сте запознати с тези марки, няма как да не сте наясно с вечната конфронтация между Nikon и Canon. Тези производители създават фотооборудване за професионални фотографи, както и за начинаещи. 

От дълго време насам е много трудно да се каже кой е лидерът в тази ожесточена битка. Днес решихме да изясним ситуацията и да ви разкажем всичко за предимствата и недостатъците на тези гиганти във фотоиндустрията.

Canon срещу Nikon: Трите основни разлики

Когато става въпрос за конфронтация, първото нещо, за което се сещат потребителите, са три неща. Ние също сме навлезли в света на фотографията и сме готови да направим сравнения, за да ви помогнем да изберете най-добрия вариант.

Обективи

Обективите са една от най-важните причини, поради които тази конфронтация съществува на първо място. Факт е, че както обективите на Nikon, така и тези на Canon се считат за едни от най-добрите на пазара днес. И двамата участници в нашия преглед имат доста впечатляваща история. 

Например, първите фотоапарати на Nikon са създадени през 1959 г. Вечният му съперник е малко по-назад по възраст: той се появява през 1987 г. Не бива обаче да измерваме всичко по възрастта, а и именно заради качеството имаше конфронтация кой е по-добър: Canon или Nikon.

Що се отнася до разликите в обективите, заслужава да се отбележи, че автофокусът в серията Nikon се предлага само във версия AF-S, докато цялата линия на Canon е оборудвана с автофокус. Това обаче не играе решаваща роля.

Факт е, че високото качество на изображението на Nikon може да се постигне и без него. Всички проблеми могат да бъдат решени чрез ръчна настройка. Ето защо не можем да кажем, че в това отношение има изявен лидер. При фотоапаратите от начално ниво на този производител не се предлага автофокус. Това не е направено случайно, а с цел да се намали размерът на фотоапарата.

Що се отнася до Canon, този производител е избрал да инсталира автофокуса в самия обектив, а не в корпуса. По тази причина фотоапаратите имат голяма гъвкавост и можете да използвате по-стари обективи с повечето тела на фотоапарати.

Това обаче се отнася само за по-старите модели. Конфронтацията с новите тепърва започва! Нека разберем кой е по-добър Nikon или Canon:

  • Нека започнем с първия. Обективите на Nikon са много по-леки и много по-малки от тези на своя конкурент.
  • Що се отнася до втория, неговата основна гордост е серията L. Тук производителят е направил най-доброто качество и автофокус. Ето защо тази серия се избира от повечето професионалисти. Освен това благодарение на наличието на специални адаптери потребителите имат възможност да прикрепят различни обективи.

Двете марки фотоапарати продължават да се доближават максимално, така че ще трябва да продължим съревнованието.

Сензори

И двамата герои на нашия преглед, разбира се, имат кроп и пълнокадрови модели фотоапарати. Преди да започнем сравнението, трябва да разберем какво представлява кроп факторът. Той може да се нарече увеличението, което даден обектив е способен да осигури, когато е прикрепен към кроп фотоапарат. Струва си да запомните, че колкото по-висока е тази стойност, толкова по-качествени ще бъдат снимките ви. Потребителите на Nikon смятат, че именно те имат възможност да правят снимки с най-добра разделителна способност.

Всъщност разликата е само 0,1. За неопитните потребители тази стойност може да изглежда твърде малка, за да ѝ обърнат внимание. Не е толкова просто обаче и тук Canon изпреварва Nikon, тъй като именно той предлага тази 0,1.

По този начин той е победител в тази категория. Нека продължим, за да разберем какво точно трябва да изберете: Nikon или Canon, така че снимките ви да бъдат най-добри и да оставите конкурентите далеч зад себе си.

Сравняване на качеството на изображенията и видеоклиповете

Ако разгледате снимките, направени с двата фотоапарата, с просто око не можете да видите никаква разлика. Не е изненадващо, че не напразно героите на днешната статия са в челните редици на индустрията за фотоапарати. Е, нека се опитаме да разберем качеството, като опишем техническите характеристики, които не могат да бъдат открити, без да се познават в детайли:

  • Нека започнем с ISO. Този параметър е много важен за онези, които са привлечени от възможността да правят хипнотизиращи нощни снимки. Canon предлага страхотни функции, но Nikon е съвсем малко по-напред от него, така че пълнокадровите безогледални фотоапарати на този производител ще бъдат най-доброто решение за тези, които снимат на тъмно.
  • Фотоапаратите на Nikon се представят малко по-добре, когато говорим за производителността на сензора. Според много експерти обаче това е доста спорен въпрос.
  • Когато става въпрос за видео, в съревнованието между DSLR на Canon и Nikon първият със сигурност печели, макар и с малка разлика. Факт е, че именно Canon започна много по-рано да предоставя на своите фенове не само снимки, но и видеоклипове. Новите полезни функции от този производител също се появяват по-бързо. Nikon също не бива да бъде подценяван, защото неговите видео възможности са страхотни.

Извод

Всеки сам трябва да определи победителя от тази трудна битка. Не можем да кажем еднозначно кой има предимство, защото много зависи от това от какво се нуждаете. В същото време и двамата производители имат не само силни, но и слаби страни, с които трябва да се съобразяват. 

Трябва да разберете с какво сте готови да се примирите, за да получите най-добрите снимки. Съветваме ви да разгледате още веднъж внимателно характеристиките на фотоапаратите на двамата производители, да разберете как те отговарят на вашите цели и едва тогава да направите избор.

Next Post

Как да изберем подходяща шатра за нашия двор

Ако разполагате с двор и искате да го превърнете в уютно място за престой на открито, където да се радвате на хубавото време, свежия въздух и приятна компания, може да го направите лесно и практично – чрез поставяне на заслон. Сред най-предпочитаните мебели за градината, са шатрите. Но как да […]
Как да изберем подходяща шатра за нашия двор