Няколко изненадващи ползи от постенето

denitsa

Ограничаването на храната дава възможност на черния ви дроб да се регенерира и да обнови клетките си. Това е особено необходимо, особено през периода на празниците, когато количествата на не особено здравословна храна и алкохол са в повече.

Вероятно всички сме чували за постенето. То доби особена популярност през последните години – говори се за изключителните му ползи, свързани със здравословното ни състояние, общото здраве и загубата на телесно тегло. Споменават се и изследвания, спрямо които постенето е особено ефективно в редица случаи на превенция срещу много заболявания, включително рак.


Ето някои изненадващи ползи, които постенето ще ви донесе.

Постенето стимулира автофагията

Автофагията е телесният естествен процес, свързан с обновяването на клетките, освобождаването от ненужни компоненти, както и потискането на развитие на туморни клетки. По време на постенето, се вярва, че тялото започва да се „самоизяжда“, като, по време на този процес, унищожава и редица „вредни“ и „злонамерени“ клетки. Като избягваме да даваме на тялото си постоянно храна, то има време да се прочисти и да забърза метаболизма на организма. По този начин произвежда повече „здрави“ клетки.

Постенето подсилва имунната система

Постенето подсилва имунната система, като стимулира тялото ви да произвежда нови бели кръвни телца. По този начин то по-лесно преборва инфекциите и по-лесно се справя със страничните ефекти от ежедневния стрес.

Постенето понижава инсулиновата резистентност

При здравите хора, инсулинът балансира нивата на кръвната захар като съхранява глюкоза в клетките и гликоген в черния дроб, когато нивата на кръвна захар са твърде високи. Отпускането на глюкоза обратно в кръвния поток настъпва, когато кръвната захар понижи стойностите си. Ограничаването на калориите доказано има положителен ефект върху инсулиновата чувствителност и регулация.

Постенето дава шанс на черния ви дроб да се регенерира

Ограничаването на храната дава възможност на черния ви дроб да се регенерира и да обнови клетките си. Това е особено необходимо, особено през периода на празниците, когато количествата на не особено здравословна храна и алкохол са в повече.

Черният дроб е орган от жизнено значение и за него е доказано, че би могъл да се обнови изцяло след сравнително кратък период от време. Ако му дадем тази възможност чрез постене, ще усетим цялостно благотворно действие върху целия си организъм.

Постенето засилва концентрацията и мисленето

Ако скоро ви предстои мисловно или психологическо предизвикателство, отдайте се на постене, дори и само ако отложите похапването с няколко часа. Доказан е ефектът на „награждаването“ на самия себе си след изпълнението на дадена задача – ако си поставите срок, след който ще възнаградите тялото си с нещо вкусно, то концентрацията ви и готовността да приключите със задачите рязко ще се покачат.

Next Post

Няколко технологии, които трябваше да съществуват досега

Концепцията за пътуването във времето винаги е грабвала вниманието на физиците. Към момента, все още не е разработена технология, която да „връща“ или „изпраща“ хората назад или напред в годините.
new technology