Овариални зародишни клетъчни тумори

Administrator
Овариални зародишни клетъчни тумори

Туморите на зародишните клетки на яйчниците са ракови образувания на яйчниците. Това са два малки органа в таза, които са част от женската репродуктивна система. Яйчниците произвеждат яйцеклетки и женски хормони. Въпреки че не винаги са злокачествени, те все пак могат да причинят проблеми, особено ако растат бързо. Възможностите за лечение на тумори на зародишни клетки на яйчниците зависят от техния размер и дали са се разпространили в други части на тялото или не. Разгледайте повече за рак на яйчниците симптоми.

Тератома

Туморите на зародишните клетки на яйчника са хетерогенни, които произхождат от примитивни зародишни клетки от ембрионалните гонади. Тези заболявания са относително редки и представляват само около 2% от всички злокачествени заболявания на яйчниците. Обикновено се развиват по време на юношеството и се представят като солидна маса. Симптомите на тумори на зародишни клетки на яйчниците включват коремна болка и подуване на таза. В някои случаи образуванието може да има кистозна природа, докато в други е твърдо.

Лечението при зародишните клетки на яйчниците зависи от стадия и степента на заболяването. Възможно е да се наложи химиотерапия. За повечето доброкачествени видове рак, най-често срещаното лечение е операция. По време на процедурата хирургът или ще премахне целия яйчник, или ще премахне единия яйчник и ще остави другия яйчник. Хирургичното отстраняване на засегнатия яйчник обикновено оправя проблема.

Дисгерминома

Диагнозата дисгермином на яйчник може да бъде трудна за поставяне, тъй като състоянието не се характеризира с никакви специфични симптоми. Обикновено е едностранна маса, но може да бъде двустранна в 5% до 15% от случаите. В около половината от тези случаи туморът в контралатералния яйчник е микроскопичен. За потвърждаване на диагнозата се използват няколко теста, включително ЯМР на таза и компютърна томография.

КТ ще покаже голяма твърда маса, често с изпъкнали фиброваскуларни прегради. Масата може също да е едематозна и да показва точкова калцификация или кръвоизлив. Тя обикновено е нисък сигнал при Т2-претеглен ЯМР и изображенията с усилен контраст показват значително усилване на фиброваскуларните компоненти. Наличието на калцификации и ниска стойност на ADC може да бъде полезно при определяне на диагнозата.

Пациентите с дисгермином обикновено имат коремна болка и раздуване и могат също да изпитат гадене или повръщане. Първата стъпка от лечението е операцията. Възможностите за лечение обаче ще зависят от етапа и вида на дисгерминома. Прогнозата за пациенти с дисгермином зависи от стадия и хистологията на тумора.

Ендодермален синусов тумор

Туморите на ендодермалните синуси са агресивен тип рак на яйчниците. Ранната диагностика е от съществено значение за подобряване на прогнозата на пациента. Тези видове обикновено се срещат при млади жени в репродуктивна възраст. Те обаче са трудни за диагностициране, което може да забави лечението. В скорошен случай 20-годишна жена разви агресивен тумор, който беше сбъркан с тубоовариален абсцес.

Този вид се появява на различни места. Може да се появи в перитонеума, фундуса на торбичката, купола на диафрагмата, мехурния перитонеум или субхепаталния нодул. Има лоша прогноза и може да доведе до смърт при деца, ако не се лекува навреме. Лечението зависи от стадия на заболяването и отговора на химиотерапията.

Туморът на ендодермалния синус е втората най-често срещана форма на рак на зародишните клетки. Той представлява около 20% от всички видове на зародишните клетки. Обикновено се проявява с увеличен обем на корема и болка. Може също да съдържа кистозни промени или да бъде придружено от некроза. Заболяването на ендодермалните синуси често се срещат в комбинация с други видове рак на зародишни клетки. Той е доброкачествен при кърмачета, но може да стане злокачествен, ако е придружен от други повреди на зародишни клетки.

Next Post

Изненада за рожден ден: Почерпете вдъхновение, ако ви е трудно да изберете подарък за мъжката част на света

От момента, в който момчетата спрат да си играят с колички, вече изпитваме затруднения с какво точно да ги изненадаме за рождения им ден Този въпрос е с повишена трудност! С какво да изненадате представителите на мъжкия пол, когато наближи техен празничен повод? Всъщност не е толкова невъзможно да успеете […]
Изненада за рожден ден