Как действително стресът би могъл да повлияе на общото ни състояние?

denitsa

Вероятно всеки от вас в даден момент от живота си е чувал, че неразположението, което чувства, се дължи на прекомерно натрупване на стрес. Често обаче обяснението свършва до там. В днешната статия ни се иска да хвърлим малко повече яснота относно този въпрос. Какво всъщност е стресът и как е способен да повлияе на общото ни здраве?

Стрес човек изпитва, когато в даден момент от живота си е подложен на силно напрежение. Подобни нервни ситуации биха могли да бъдат еднократни и кратки по своята същност, но твърде често изпадаме в цели периоди от време, наситени с прекомерно количество напрежение. Когато тялото ни се намира в подобна ситуация, мозъкът се активизира в това да ни подготви за „бой или бягство“, тъй като засича потенциална опасност за нашите живот и здраве. Проблемът идва оттам, че, дори и след преминаване на стресовата ситуация, често пъти натрупаното напрежение остава да действа в нас. От своя страна то би могло да доведе до множество последващи проблеми – развиването на депресивни и тревожни състояния са само част от ефектите, предизвикани от преживян прекомерен стрес.

Тревожността се характеризира с регулярни натрапчиви и ирационални мисли, които трудно биха могли да бъдат контролирани от страдащия. Усещания като страх, паника, изпотяване на дланите, учестен пулс, повишаване на кръвното налягане са само част от симптомите, които психиката ни би съумяла да прехвърли и на физическо ниво. Соматичното изражение на стреса във вид на физически оплаквания е ясна индикация от психиката, че е достигнала предела си на натоварване и се нуждае от своевременно разтоварване.

Прекомерното излагане на стрес и напрежение би могло да резултира и в депресивни състояние. Те, от своя страна, се характеризират с понижено желание за осъществяване на каквито и да е дейности. Ако се чувствате апатични и сякаш нямате достатъчно стимул да станете от леглото, то не е никак лоша идея да преразгледате изминалите събития и да си направите своеобразна преоценка. Случило ли се е нещо особено стресиращо? Специалистите съветват обръщането към професионалист, занимаващ се с психичното здраве – такъв кадър неимоверно много би съумял да ви помогне в борбата със стреса и прекомерно натрупаното напрежение.

Next Post

Bvlgari - марката, която превърна парфюмите в бижута

Днес BVLGARI (произнася се “Булгари”) е една от известните компании, която е позната на потребителите най-вече със своите завладяващи парфюмни аромати и висококачествени луксозни бижута. Но това не винаги е било така и всички, които са запознати с дългата история на марката ще потвърдят, че тя започва с таланта и […]