Какво трябва да знаем при откриване на фирма? Допитахме се до специалистите

Administrator
Какво трябва да знаем при откриване на фирма? Допитахме се до специалистите

В днешно време е действително лесно да осъществим процедурата по откриване на фирма. Ако сте попаднали на този текст, то вероятно ви предстои да се впуснете в това начинание. Съвсем естествено е в главата ви да гъмжи от въпроси – ето защо събрахме за вас малко информация, която със сигурност би ви била от извънредна полза.

Откриване на фирма е стъпка, която всеки човек, желаещ да се занимава с частен бизнес, предприема. В началото е напълно нормално да има неясноти по въпроса, но тук се намесват специалистите, които биха могли да ви консултират и помогнат.

Откриване на фирма – първи стъпки и някои особености

Процедурата по откриване на фирма първо следва да премине през решението относно учредяването на вида й – в България най-популярните форми са ООД и ЕООД, като разликата между тях опира до броя на съдружниците. При ЕООД имаме еднолично управление, докато ООД фирмите са собственост на двама или повече съдружници.

Законът изисква подготовката на необходимите документи, които следва да бъдат подадени към Агенцията по вписванията. Онлайн услугата за това възлиза на 55лв., а подаването на документацията на гише струва 110лв.

ЕООД фирмите следва да представят Учредителен акт, а ООД сдруженията – Дружествен договор. С това се изчерпват разликите по отношение на необходимите документи. Нотариално трябва да заверите подписа или подписите на собствениците. Тази услуга възлиза в рамките на 6лв. Останалите декларации, които трябва да подготвите, съответстват на законовите изисквания по съответните членове. Всяко откриване на фирма изисква откриване и на собствена набирателна сметка в банка по избор, която да обслужва предмета на дейност на фирмата. Стартиращият капитал е по избор на съдружниците, като минимумът са символичните два лева.

Какви други положения следва да вземем предвид след откриване на фирма?

След като вече сте осъществили процедурата по откриване на фирма, има още няколко съществени стъпки, на които е добре да обърнете внимание.

Воденето на счетоводство е задължителен момент от управлението на бизнеса – изберете услуга, която максимално ще удовлетворява необходимостите на вашата фирма. Консултирайте се със специалист относно съгласуването на дейността ви в съгласие с GDPR – европейският закон, разглеждащ въпроса с обработката на личните данни. Ако фирмата ви ще упражнява дейността си само в територията на България, то регистрацията по ДДС не е задължителна при откриването на дружеството. Законът изисква това да се направи в момента, в който фирмата ви генерира оборот от над 50 000лв. за последните 12 последователни месеца. Правните услуги са също екстра, от която бихте могли да се възползвате, за да сте спокойни относно изрядността на протичането на дейността ви.

Споменаваме, че съдържанието на текста не би следвало да замести консултацията с професионалист в сферата.

Next Post

Когнитивно-поведенческата терапия – защо се превръща в златен стандарт?

Едва ли има човек, който да не е страдал от някаква форма на психологическо неразположение. Никак не е необходимо да страдате от психиатрично заболяване, за да се причислите към групата от хора с проблемна психика. Невъобразимо голям процент от световното население ежедневно се сблъсква с редица проблеми, водени от усещането […]
терапия