Какво да видите в Палма де Майорка за един ден

ipopov
Какво да видите в Палма де Майорка за един ден

Палма де Майорка, известна още просто като Палма, е най-големият град и пристанище на остров Майорка. Той може да се похвали с много плажове и забележителности, което го прави едно от най-добрите места за релакс и почивки в Испания. Ще Ви запознаем с местата, които задължително трябва да посетите в Палма Де Майорка в рамките на един ден.

Катедралата (Catedral de Mallorca, La Seu)

Катедралата, разположена на брега на морето, е най-емблематичната сграда в Палма. Строежът ѝ започва през XIII в. и продължава четири века. В резултат на този продължителен период на строителство се получава смесица от романски, бароков и готически архитектурен стил. За разлика от традиционните тъмни готически катедрали, залите на La Seu са изпълнени със светлина.

Кралският дворец Ла Алмудайна (Palacio Real de la Almudaina)

Разположен в близост до катедралата, Кралският дворец първоначално е построен от арабите през IX в. като крепост. Днес сградата е разделена на две части: едната служи за резиденция на кралското семейство, а в другата се помещава национален музей, където посетителите могат да се запознаят с живота и обичаите на испанските монарси. След като разгледат двореца, посетителите могат да разгледат Кралската градина.

Замъкът Белвер (Castell de Bellver)

Един от първите замъци в готически стил, построени в Европа, замъкът Белвер е завършен през XIV в. и остава в първоначалния си вид. Уникалната му кръгла форма го отличава от другите отбранителни съоръжения в Испания. „Кацнал“ на 140 метра над Палма, замъкът предлага гледка, от която се виждат крайбрежният град и пристанището. До 70-те години на ХХ в. той служи като военен затвор, а днес в него се помещава Историческият музей на града.

Аквариум в Палма (Palma Akvarium)

Столичният аквариум се смята за един от най-добрите в Европа. Той разполага с 55 аквариума, в които живеят 700 вида морски обитатели. Аквариумът има секции, в които са представени средиземноморски морски обитатели, тропически морски обитатели, градина на открито със средиземноморска флора и павилион с екосистеми от амазонската тропическа гора.

Морски парк (Parc de la Mar)

Морският парк на Палма с площ от 9 хектара се намира в близост до катедралата. В центъра на парка е разположено голямо соленоводно езеро с фонтан, а стотици палмови дървета оформят алеите. Паркът е център на градския живот, като в него често се провеждат фестивали и концерти. Той е отворен за посещение по всяко време и е безплатен.

Арабски бани (Banys Arabs)

Арабските бани са сред най-старите исторически паметници в Палма, датиращи от X-XI в. Те са един от малкото останали примери за мюсюлманска архитектура на острова и напомнят за арабския период на Испания.

Пасео дел Борне (Passeig del Born)

Пасео де Борне е най-оживеният булевард в града, който напомня на известната Рамбла в Барселона. Създаден през XIX в. на мястото на пресъхнала река, той е осеян с множество магазини, ресторанти и кафенета. Булевардът често се превръща в място за провеждане на фестивали, артистични изяви и обществени тържества.

Посетете Палма де Майорка и открийте, че това е не само курорт, известен със своите плажове, но и съкровищница от уникални архитектурни паметници от различни епохи и стилове. Тук наистина има нещо, което не само пленява очите, но и омагьосва душата, карайки ви да искате да се връщате отново и отново!